5 gode grunner til å trene med treningsstrikk

 

Flere og flere har lagt sin elsk på treningsstrikk (både mini- og lengre strikk), men hvorfor bør du også det? Under ramser jeg opp 5 gode grunner til hvorfor du alltid bør ha treningsstrikk i bagen og inkludere dem i dine treningsøkter.

 

Publisert: 24.11.19 kl. 08.00

 

1. Belastningskontroll

a) Øke belastningen

Treningsstrikk er en fin måte å øke den ytre belastningen i en øvelse, som ellers er vanskelig å øke vanskelighetsgraden i, eller når du ikke har annet utstyr tilgjengelig. Eksempler på slike øvelser er mageøvelsen “bicycle crunsh” (se bilde), kettlebellswings (se bilde), samt armhevinger.

         

b) Redusere belastningen

I tillegg til å kunne øke belastningen i en rekke øvelser, er treningsstrikker et perfekt verktøy for å redusere belastningen. Dette gjelder spesielt i kroppsvektøvelser, slik som pull-ups (se bilde) og dips (se bilde), hvor man ikke mestrer å løfte sin egen kropp enda. For en fin progresjon, kan man først begynne med en tykkere strikk, for deretter å redusere motstanden i strikken gradvis, helt til man klarer å løfte sin egen kroppsvekt.

         

 

2. Muskelaktivering og -kontakt

For at en styrkeøvelse skal være effektiv, må du få kontakt med de musklene øvelsene er ment å treffe. Hvis ikke dette er tilfellet bør man enten justere og korrigere øvelsen/teknikken, eller kanskje bytte til en annen øvelse som treffer bedre.

Det er uansett hensiktsmessig å gjennomføre en god oppvarming for å aktivere musklene du skal trene i økten, både for skadeforebygging og for å få mest mulig utbytte av økten. Her er treningsstrikk et veldig fint hjelpemiddel for å varme opp og aktivere musklene, spesielt i hoften, rumpa og skuldrene. Oppvarmingen før ei beinøkt kan gjerne inneholde både knebøy, glutebridge og sidespark med treningsstrikk over knærne for å aktivere musklene i rumpa (se bildene under). Banded pull-aparts (se fremhevet bilde) og banded dislocations, samt innover og utover rotasjon i skulderleddet, er fine øvelser for å aktivere musklene rundt skulderleddet.

         

Det er ikke bare under oppvarmingen det er hensiktsmessig å aktivere musklene. I enkelte øvelser kan det lønne seg å inkludere treningstrikk for å effektivisere øvelsene. Eksempel på slike øvelser er knebøy (se bilde under) og hipthrust (se bilde under). Ved å feste strikk over knærne i disse øvelsene, blir du tvunget til å presse knærne ut, og derigjennom aktivere gluteus medius (siden av rumpa), gjennom hele øvelsen.

         

 

Jo bedre kontakt med musklene, jo mer effektiv vil øvelsen være, og jo fortere vil du se resultater! 

 

3. Effektiv treningsmetode

“Løse vekter”, slik som manualer, kettlebells og vektstenger, er et helt ypperlig treningsverktøy, og bør være sentralt i alles treningsprogram. De har dog en svakhet: de er 100% avhengig av tyngdekraften for deres funksjon.

Treningsstrikk fungerer derimot i hvilken som helst plan og retning du velger å benytte dem i. Ikke ulikt fra trening i kabelapparat. Dette gir derfor muligheter til å legge på motstand i enhver form for bevegelse – slik som spark, kast, vridninger, hopp, løp osv. Her må muskelen jobbe mot spenningen fra strikket gjennom hele bevegelsesbanen som vil stresse muskelen = treningseffekt!

Motstanden fra strikken vil også øke lineært med hvor mye du strekker strikken, mens med løse vekter vil den ytre motstanden forbli mer eller mindre konstant.

For å få “best of both worlds”, hvorfor ikke mixe litt ved å benytte både løse vekter OG treningsstrikk i en og samme øvelse?! Eksempelvis, sumo markløft (se bilde under).

 

4. Trener hele kroppen

Det finnes utallige øvelser man kan utføre med treningsstrikk, øvelser for alle kroppens store muskelgrupper. Du kan altså trene hele kroppen ved å bare benytte din egen kroppsvekt og trenigsstrikk!

Ettersom det er enkelt å tilpasse den ytre belastningen ved strikktrening, kan progresjonen og vanskelighetsgraden i øvelsen lett kontrolleres for. Ved å variere hvilken strikk-motstand du benytter, samt hvor du holder strikket, kan du justere den ytre belastningen opp og ned. Eksempelvis blir motstanden tyngre jo nærmere midten av strikken man holder, og motsatt.

 

5. Tren hvor og når som helst 

Sist, men ikke minst, treningsstrikk veier lite, er et allsidig og billig treningsverktøy, og passer like godt i handvesken som i kofferten og treningsbagen. Det finnes derfor ingen unnskyldninger for ikke å trene når du er ute på reisefot, et sted uten gym eller hjemme på ferie. Kun fantasien som setter en stoppe til hva du kan trene!

 

Bruker du treningsstrikk i dine treningsøkter?

Del gjerne dine strikkøvelser med oss på Instagram og tag oss med @norgesbeast #norgesbeast

 

GOD TRENINGSUKE  ♥

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *